Ahşap Masa Modelleri

03-05-2018 00:10    1625

Natural kütük masa ve sehpalar,  kendilerine has doğal desenleri, hareli ve lifli yapısıyla mekânlarında doğallığı yaşamak isteyenler için güzel bir alternatif olacaktır.

Son zamanlarda doğal ahşap tasarımların dekorasyonda daha çok tercih edilir olduğunu görüyoruz. Kuşkusuz dekoratif amaçlı olarak en çok kullanılan ahşap ürünlerin başında ise doğal ahşap masa ve sehpalar gelmektedir. Kendilerine has görünümleri, dokunulduğu zaman verdiği hisle, kullanıcılarına içinden kopup geldiği doğayı yaşatabilmektedir. Betonlaşmanın artması ile insanların doğaya yakın olma dürtüsü, bu tasarımların hayatımızın içine daha da çok dâhil olmasını sağlamaktadır. Doğal ahşap tasarımların ağırlıklı kullanıldığı mekânlar ise ahşabın samimiyeti ve sıcaklığının yanı sıra kazandığı rüstik görüntü ile daha çok tercih edilir hale gelmişlerdir.

Mobilyada hangi ağaç türleri tercih edilmektedir?

Yaşam alanlarında doğallık arayanların bir numaralı tercihi olan ağaç masaların yani kütük masaların, birçok ağaç çeşidinden üretimi yapılmaktadır. Bu ağaçların bazıları yerli, bazıları ise yurt dışından temin edilmektedir.  Kullanılan yerli ağaçlardan bazıları akçaağaç, ardıç, çınar, ceviz, meşe, kestane, dut, kiraz, armut, dişbudak gibi çeşitli sert ağaçlardır. Yabancı ağaç en çok kullanılanı ise Afrika Teak ağacı olarak bilinen iroko’dur. Her ağacın yapısı ve özellikleri birbirinden çok farklıdır. Hangi ürünü tercih edeceğinize ise tamamen kişisel zevkiniz karar vermelidir.  Ahşap sehpalar genel olarak tek parçadan üretilebilmekte ama ahşap masalar ağaç genişliğine göre bir veya birden fazla parçalardan oluşmaktadır. Bu durum sağlamlık ve kullanım açısından fark yaratmamaktadır.

Ahşap masa yapımında en çok tercih edilen ağaç türü ceviz ağacıdır. Ceviz ağaçlarında iki farklı renk tonu yakalamak mümkündür. Piyasada bulunan Amerikan cevizi olarak bilinen ceviz ağacı özü siyah kenarları ise daha açık renklidir. Yerli ceviz ağacının ise özü ve kenarları daha koyu renklidir. Ceviz ağacının bol hareli görüntüsü ve kendine has kokusu mekânlara ayrı bir estetik katmaktadır. Ceviz ağacından evlerde yemek masası, sehpa,  ofislerde de çalışma masası, kitaplık veya konsol olarak tercih edilebilirsiniz.

Meşe, Dişbudak, Çınar ve Kestane ağaçları da tercih edilebilecekler arasındadır. Sert ağaçlardan olan meşe ve dişbudak ağaçlarının rengi çok açıktır. Ceviz gibi daha koyu renkli ağaçlara nazaran farklı harelere sahiplerdir.

Doğal ahşap kullanılarak birçok tasarım yapılabilmektedir. Tv üniteleri, konsollar, kitaplıklar, banyoda lavabo altlığı, lambaderler, sarkıt lambalar, ayna, servis tabakları ve ahşap duvar tasarımları olarak iç dekorasyonun birçok alanında kullanımını görmekteyiz. İnsanların doğaya ve eskiye olan özlemi dekorasyonda da eskiye yani doğallığa dönüş yapmayı sağlamıştır. Bu nedenle doğal ahşap ürünlere olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Siz de eğer doğal tasarım ürünleri evinizde görmek istiyorsanız kütük ağaç masalardan beğenmekle işe başlayabilirsiniz.

Doğal ahşap masa alırken dikkat edilecek hususlar;

İç mekânda kullanılacak masif tasarımların yapımında kullanılan ağacın nem oranını mutlaka düşük, kuru ağaç sınıfında olması gerekir. Mümkünse kurutma işleminden sonra nemi alınan ağaç kütüklerinin belirli bir zaman iklimlendirme odalarında beklemesi ahşabı uzun süre kullanabilme açısından önemlidir. Aksi durumda ahşapta zamanla dönme-çatlama gibi şekil bozuklukları oluşacaktır.
Ahşap masaların ve sehpaların yüzeyine uygulanan cila işlemi doğal olmalıdır. Selülozik esaslı cila uygulamaları sağlık açısından sakıncalıdır.
Masa yapımında kullanılan ağacın bakteri barındıracak özellikte olmaması gerekir.
Ağaç canlı bir malzemedir ve yıllık bakımlarını yapmanız gerekmektedir.
Doğal ağaç materyalleri direkt olarak suyla temas ettirmemeye özen gösteriniz


Etiketler: